Vapaan lähdekoodin soveltava tutkimus

Datavok 2011 – 2014

Tutkimuksen toteuttaja: Plus Akatemia Oy

Tutkimuksen johtaja: Karel Åkerlund

Sovellustutkija: Sami Lehtonen

Sovellusten tuottaminen avoimen lähdekoodin alustoille on haasteellista johtuen kirjavasta joukosta alusta ohjelmista ja niiden versioista. Tutkimisen arvoista on tuottaa kokemuksellista tietoa alustoista, niiden yhteensopivuudesta muihin hallintaohjelmiin. Sama voidaan todeta erilaisista sovellusohjelmista. Tässä tutkimuksessa ei käsitellä eri ohjelmointikielellä suoraan ohjelmoitavia tuoteympäristöjä.

Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää vapaan lähdekoodin tuotteita, komponentteja, sovelluksia ja kehittimiä joilla voidaan tuottaa ammattimaisia ja tietoturvallisia asiakassovelluksia, jotka toimivat kannettavassa tietokoneessa, tabletissa ja älypuhelimissa. Erittäin tärkeää on se millaista tukea alustoille ja sovelluskehittimille on saatavilla. Tutkimuksen kohteina ovat:

1. LAMP palvelinratkaisut ja ohjelmistot pilvipalveluun

2. Sisällöntuotanto ohjelmistot

3. Tietokanta sovelluskehittimet

4. Tietoturva ja käyttöoikeudet

Havaintoja tutkimuksen alkuvaiheesta LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) alustaisen toimivan palvelimen kokoonpanon rakentaminen vaati paljon testejä luotettavan alustaratkaisun selvittämiseksi. Sisällöntuotannossa keskeisiä ovat Drupal, Joomla ja WordPress, joilla kullakin oma erilainen tarkoituksensa ja soveltuvat eri kohderyhmille. Tietokantaratkaisujen sovelluskehittimissä ratkaiseva ero on tuotteet taustaorganisaatioissa. Käytännössä vain maksulliset kehittimet soveltuvat ammattimaiseen ympäristöön. Niillä voidaan tuottaa luotettavaa ja toimivia sovelluksia.

Tutkimuksen aikana on testausten yhteydessä rakennettu useita eri tyyppisiä pilvipalvelu ratkaisuja

- Luotettavan LAMP palvelimen käyttöönotto imagen tuottaminen

- Monipuolisen arkistoratkaisu tuottaminen

- Vesilaitoksen tekniikan, huollon, ja asiakkaiden hallintajärjestelmä

- Koulutuskeskus ratkaisu ja etäopetusympäristö

- Eri tyyppisiä nettisivustoja